Als je al 1250 jaar een boodschap mag vertellen dan doe je er toe! |
Bonifatiusfestival 2025
Bonifatiusfestival 2025
7 en 8 juni 2025 voor de derde keer een Bonifatiusfestival in VriesAanleiding is de verjaardag van de Bonifatiuskerk in Vries, zij bestaat dit jaar 1250 jaar. We vieren dit onder andere met een spetterend Bonifatiusfestival in en om de Brink. De Bonifatiuskerk, de stichting Oud Vries, de Vereniging voor Volksvermaken en de gemeente hebben de handen ineen geslagen om er een mooi feest van te maken. Nieuwsgierig? Kom hier alvast in de stemming. Programma1. Symposium ( Zaterdag 7 Juni 10.00-12.00 uur) Het festival opent met een symposium op zaterdagochtend en neemt de deelnemers mee in de geschiedenis van Drenthe. Kaarten hiervoor zijn te verkrijgen via de Stichting Kerkconcerten via deze link. In Drenthe is de Stichting Het Drents Landschap een goede bondgenoot om de geschiedenis van Vries en van de Bonifatiuskerk nog wat beter te bekijken. Drs. Frank vander Velden, hoofd van team Monumenten en team Samenleving van het Drents Landschap weet er alles van. Het team draagt zorg voor 350 historische monumenten, verspreid over heel Drenthe, maar we eindigen in de omgeving van Vries op Landgoed Heidenheim en Landgoed Bosch en Vaart. Samen genoeg inhoud voor een kort maar boeiend symposium. Om 10 uur start de Middeleeuwse markt, een bonte mengeling van kramen met oude ambachten, een vuurspuwer en meer, wat bij dat tijdperk hoort komt naar Vries. De markt speelt zich af op de Brink die onlosmakelijk met de Bonifatiuskerk verbonden is.
Deze twee, op het oog tegenstrijdige onderwerpen, de 1250 jarige kerk en de unieke Zweedse Kornoelje inspireerden Leny Hamminga van theatergroep E POI uit Taarlo tot het schrijven van een verfrissend theaterstuk. Kaarten hiervoor zijn te verkrijgen via de Stichting Kerkconcerten via deze link. Met een unieke kijk op historische gebeurtenissen, vertaald naar hedendaags locatie theater. Dit belooft wat! Het wordt tijdens het festival vier keer gespeeld. Met als decor natuurlijk de jarige kerk die inmiddels als oude dame tot rijksmonument is gekroond en die 3 jaar geleden nog het predicaat groene kerk in ontvangst mocht nemen. Kortom deze kerk gaat met haar tijd mee en blijft steeds een baken in de tijd en de omgeving. 4. Viering Tussen kerk en kroeg ( zondag 8 Juni 10.30 uur)
Tijdens de Synode van Dordrecht in 1574 werd besloten dat preken maximaal een uur mochten duren. In de tijd direct na de reformatie waren predikanten gewend lange preken te houden vanaf de kansel (preekstoel). In veel kerken werd daarom op de preekstoel een zandloper gemonteerd. Soms zijn die bewaard gebleven, bijvoorbeeld in de kerken in Beemster en Broek in Waterland. Was de onderste bol na een uur met het zand gevuld, dan moest de preek met een plechtig 'Amen!' worden afgerond. Hield dominee zich hier niet aan, dan kon een al dan niet forse boete het gevolg.
|
||